Taikon

Dokumentär/Långfilm. Biopremiär Oktober 2015.
En film av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi.
Originalmusik, ljuddesign, slutmix: Per-Henrik Mäenpää.

Hon har kallats för Sveriges Martin Luther King.
Katarina Taikon föddes i ett tält. Och kom att förändra Sverige. Historien om kvinnan som lärde sig läsa och skriva som 26-åring, men blev en av Sveriges mest lästa författare är en berättelse om framväxten av det moderna Sverige, och den grupp som lämnades utanför – romerna.
”Jag vet inte hur folk ska reagera på boken, jag vet bara att det som sker nu är början på en lång kamp.”
Med de orden klev Katarina Taikon in i den svenska offentligheten. Året var 1963 och hennes debutbok Zigenerska hade precis kommit ut. Från den stunden inledde hon en livslång kamp för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige. Tillsammans med aktivister och kulturpersonligheter arbetade hon för att tömma tältlägren som romer bodde i och för deras rätt till skolgång.
Katarina Taikons krav på lika rättigheter för romer vann stor framgång, men hon mötte också motstånd bland både högt uppsatta politiker och ”vanliga människor” i 1960-talets Folkhemssverige.
På 1970-talet började hon skriva den självbiografiska barnboksserien Katitzi. Böckerna blev en enorm succé och var tidvis de mest lästa vid sidan av Astrid Lindgrens böcker. En hel generation i Sverige har vuxit upp med Katitzi.
Genom unikt arkivmaterial och möten med familj och vänner tecknar filmen ett porträtt av en av våra mest älskade barnboksförfattare, men också av en karismatisk människorättskämpe och det Sverige som hon slogs mot, med och för.
Filmen, regisserad av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi, är baserad på Mohtadis prisbelönta biografi om Katarina Taikon, Den dag jag blir fri, och har premiär hösten 2015. Filmen produceras i samarbete med Sveriges Television och distribueras av TriArt.
affisch_TAIKON-717x1024