Ett hus, en ko, en kvinna

ETT HUS, EN KO, EN KVINNA
2015

En installation, en föreställning och en sagostund för vuxna.
Solo/teckningar/film/objekt/text av Efva Lilja. Originalmusik/Ljuddesign Per-Henrik Mäenpää.
Speltid 3 timmar, varav föreställning 55 minuter.

PREMIÄR

Ett hus, en ko, en kvinna – En i svensk danskonst nyskapande frontfigur är tillbaka på scen. För Dansens hus har hon skapat ett verk i tre delar: en installation i form av ett socialt rum, en föreställning och en sagostund för vuxna. Dessutom ingår en möjlighet att boka en lunchdate med henne för samtal om konst, politik eller annat.
Ett hus, en ko, en kvinna – har originalmusik av kompositören Per-Henrik Mäenpää. Detta är deras andra samarbete. Det första var Efva Liljas verk Män emellan som Dansens hus presenterade 2011. I Ett hus, en ko, en kvinna integrerar Efva Lilja sina teckningar, filmer och texter samt ett radiostyrt hus bebott av en ko. I arbetet med filmerna samarbetar hon med formgivaren Sofia Sundström och för de tekniska delarna med Jonas Holst.
Efva Lilja säger om arbetet med produktionen:

”Om tanke och kropp upptas av föreställningar om tillvaron som inte överensstämmer med det som oftast tas för givet, kan det vara idé att pröva de alternativa bilder, rörelser och ord som konst erbjuder. Jag arbetar med ett verklighetsgörande där politiska skeenden, vardagliga handlingar och det igenkännbara, prövas, omprövas och ges nya uttryck. Jag arbetar med det som levandet genererar. Att avgränsa en viss tid för föreställning är att bjuda in till dialog. Utan publiken uppstår inte denna. Vi delar ett rum, en tid och vilja till mötet. Sen får vi se vad som händer… ”

Installationer, film, text, koreografi och dans: Efva Lilja
Originalmusik och ljudarbete: Per-Henrik Mäenpää
Teknisk ledning, ljud och ljus: Jonas Holst
Filmbearbetning och web: Sofia Sundström
Husritningar Husbygge: Leif Brodersen,
Kulturrådet, Konstnärsnämnden, CND, Centre National de la Danse, Paris.
Koreografens särskilda TACK till S.I. Paris, 2BK Arkitekter, Dansens hus personal och till Mathilde Monnier, Mette Ingvartsen, Sergej Pristas, André Lepechi, DD Dorvillier, Cristina Grande och Anna Koch för stöd och kritisk reflektion under arbetsprocessen.
Efva Lilja om den koreografiska processen:

Koreografi är en form av tänkande som genom rörelse resulterar i handling och handlande. För att upplevas relevant måste den vara specifik och fungera som en översättning av både rörelse och rörande, av tid och rum som upplevda verkligheter. Att dansa är för mig att ta rörelsen förbi det vardagliga, förbi den rationalitet som oftast präglar våra fysiska handlingar. Koreograferade förlopp utmanar och erbjuder bilder vi kan använda i det verklighetsgörandet där politiska skeenden, vardagliga handlingar och det igenkännbara, prövas, omprövas och ges nya uttryck. Att dansa blir helt enkelt nödvändigt. Om man sedan tänker att upplevelse av välmående, kreativitet eller passivitet till stor del bestäms av de rum vi befinner oss i, så vill jag etablera rum som är stimulerande att vara i och som på olika sätt aktiverar olika medvetandelager. Jag vill skapa förutsättningar för erfarenheter bortom allt definierat som rimligt, lagom, verkligt och sant.

Jag har alltid kämpat för att hålla min blick öppen. Det gör mig stark men också mycket sårbar. Skit, dumhet och fulhet stiger liksom rakt in. Även det vackra och goda tar samma väg, men skriker inte högt och tar inte alls lika stor plats. Det jag ser faller sönder tillsammans med vad jag hör. Lyssnar jag på nyheterna handlar det mesta om elände. Jag sväljer bitarna och spottar ut dem som något annat. Det gäller att under den stund jag förvaltar de nu söndertuggade intrycken och den information som följde med, komponera ihop dem till något som är åtminstone lite intressantare än det jag såg, hörde och svalde.

I tanken rör jag mig fritt, i min kropp är jag fången. Kroppsliga och intellektuella medvetandelager korsar varandra i rörelser härs och tvärs. Kanske är det för att söka begripliggöra denna röra som det är så intressant med koreografi. Det där med att våga vara i kaos för att ta reda på vad i detta som går att använda för ett specifikt syfte. Att utröna vad som ska berättas, rådbråkas eller bara avnjutas. Vardagen är ju full av rörelser. Livet i sig är rörelse. Koreografi blir en metod för en dissekering av levandets olika beståndsdelar och därefter en montering av det som kan ge helt nya insikter, bilder och förlopp i politiska, sociala och filosofiska sammanhang. Ett kulturellt kitt i vår tids förändringsprocesser. Jag är i rörelse, i språket, i beredskap till den handling som blir ofrånkomligt politisk. En del blir till dans.
Presentation av teamet:
Efva Lilja är konstnär och arbetar med koreografi, bildkonst, film och text. Hon har satt världsrekord, dansat på nordpolen och mottagit ett stort antal priser och utmärkelser. 1985-2005 var hon koreograf och konstnärlig ledare för E.L.D. som producerade verk presenterade i mer än 35 länder runt om i världen. 2003 utsågs hon till professor i koreografisk komposition vid DOCH, Dans och Cirkushögskolan, där hon också, parallellt med sitt konstnärliga arbete, var rektor 2006-2013. Sedan slutet av 90-talet har hon arbetat med konstnärlig forskning och är drivande både nationellt och internationellt i utvecklade av förutsättningar för konstnärer att få forska i sin konst. 2014 var hon sakkunnig i konstnärlig forskning vid utbildningsdepartementet. Hon har ett starkt kulturpolitiskt engagemang och på EU nivå var hon engagerad i Team Culture 2012. 2013-2014 var hon inbjuden av EU- kommissionens dåvarande president José Manuel Barroso att medverka i projektet: A New Narrative for Europe. www.efvalilja.se

Per-Henrik Mäenpää
Med ett förflutet som soloartist inom alternativ rock- och elektronisk musik verkar Per-Henrik Mäenpää idag som tonsättare och ljuddesigner med framförallt film som arbetsområde. Per- Henrik har komponerat musik till ett 40-tal filmer som visats på SVT och vid festivaler runt om i världen. Parallellt med komponerandet arbetar han ofta också med ljuddesign och slutmix för att få musik och ljud att medverka till en stark helhetsupplevelse. Per-Henrik arbetar också med egen filmproduktion och då som både filmare, tonsättare och redigerare. Gjorde originalmusik till Efva Liljas produktion Män emellan, Dansens hus/Forsgrenska badet 2011.