Kokvinnorna

Dokumentär/Långfilm 2011, Peter Gerdehag, Tell Aulin, SFI, SVT, Folkets bio.
Originalmusik och Ljuddesign 5.1 – Per-Henrik Mäenpää

Women with cows
Kokvinnorna är något så ovanligt som en dokumentär om två systrar som fortfarande handmjölkar sin kor. Mellan systrarna finns dock en konflikt. Medan den äldsta systern inte kan leva utan sina kor, vill den andra systern inte slösa bort sitt liv i ladugården. 
De bor på de Halländska höjderna tillsammans med sina kor och är förmodligen bland de sista i landet som handmjölkar och säljer mjölken till Arla.
Maj-Ros, Liselotte, Lilly, Stina, Kalven-Lille, den oerhört älskade stuten Fille och arvtagaren Lill-Fille är några av namnen på de rödvita innevånarna i den gamla lagården. Många av dem är lika egensinniga personligheter som Kokvinnorna Inger & Britt. Alla är de utrotningshotade av den nya tidens krav och tidens gång och människans förgänglighet.
Kokvinnorna är en ny dokumentär av skaparna bakom Hästmannen. Men mycket gemensamt har inte Hästmannen och Kokvinnorna förutom att de går mot strömmen och sköter sina gårdar på urgammalt vis. Filmen hade Sverigepremiär på Folketsbio den 18:e Feb 2011. Musiken från filmen finns att beställa som CD här på hemsidan alt på itunes. 120 kr inkl frakt inom Sverige kostar den. “Kokvinnorna” är idag den mest sedda svenska biodokumentären sedan Stefan Jarls “Ett anständigt liv” från 1979 med sina 57.000 besökare. Bland annat nominerad till IDA awards 2012 som “Best feature”. Och “Bästa dokumentär” Tv-Kristallen 2012, Nominerad och visad som top 5 på “Hotdocs” i Toronto, vinnare av “The Golden horn” som “Best Film in 52th Krakow Film Festival, Polen 2012″. Även visad som 74 minuters version på juldagen i SVT 2011.