KATARINA TAIKON – SVT DOKUMENTÄR

Göteborg 2014.08.17

Just nu komponerar jag musik till en SVT dokumentär om Katarina Taikon. Jag kommer även ta mig an hela ljudbiten och ljuddesigna, ljudlägga och göra slutmix. En lång bioversion och en kortare tv version ska det bli.
Filmen är skapad av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi. Klippt av Tell Aulin. Premiären är satt till 2015.
Här följer lite text hämtad från SVT:
Med biografin ”Den dag jag blir fri” som grund ska Lawen Mohtadi och Gellert Tamas ge hennes berättelse nytt liv på bioduken.
Författaren Katarina Taikon, kanske mest känd för de självbiografiska barnböckerna i Katitzi-serien, arbetade under hela sitt liv för att lyfta frågan om romers situation i Sverige. I boken ”Den dag jag blir fri” från 2012 berättar journalisten Lawen Mohtadi historien om hennes liv. Nu ska den boken bli film, rapporterar Dagens Nyheter.
Bokens författare Lawen Mohtadi står själv för regi tillsammans med journalisten Gellert Tamas.
– Det här blir den stora filmen om Sverige efter Palmefilmen, säger han till Dagens Nyheter.
Trots att hon lärde sig läsa i vuxen ålder hann Katarina Taikon skriva ett tjugotal böcker och vara en aktiv röst i samhällsdebatten under stora delar av 1900-talet. Tanken med filmen är att berätta om hennes liv och samtidigt måla upp en bild av efterkrigstidens Sverige, berättar regissörerna.
Biopremiären är planerad till hösten 2014 eller våren 2015. Förutom att gå på bio kommer filmen även att sändas på SVT, som gått in som huvudfinansiär i projektet.