Diktaturens fångar

Svensk dokumentär – Laika film & television 2013.
Originalmusik – Per-Henrik Mäenpää

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson skottskadades och greps när de illegalt försökte ta sig in i Ogaden-regionen i Etiopien för att rapportera om förhållandena där. Under fyra dagar hölls de i öknen där de tvingades delta i en film som skulle användas som bevis mot dem. Förhören var hårda och de utsattes bland annat för en skenavrättning. De dömdes så småningom av en etiopisk domstol till elva års fängelse men släpptes efter drygt ett år sedan de bett regeringen om nåd.

Abdullahi Hussein var den regionale presidentens rådgivare och chef för Ogadens tv-kanal, Cakaara News. Han hade reagerat på missförhållandena och övergreppen på civilbefolkningen och under ett par år kopierade han presidentens hemliga videofiler. Filer som innehöll bland annat interna möten där enskilda poliser och soldater i den regionala milisen vittnar om godtyckliga gripanden, tortyr, mord, utpressning och våldtäkter. Abdullahi Hussein planerade att ta sig ut från Ogaden och dela med sig av sina bevis till internationell media och människorättsorganisationer.

Abdullahi var tillsammans med presidenten när Johan och Martin greps och han kunde följa händelseförloppet i öknen från ”andra sidan”. När han sedan fick det filmade materialet från öknen i sin hand bestämde han sig för att det var dags att lämna Ogaden.

I dokumentärfilmen Diktaturens fångar, som regisserats av Andreas Rocksén, ger Johan, Martin och Abdullahi en skrämmande bild av Ogaden, en region som blivit allt mer intressant för internationella olje- och mineralföretag, bland dem den svenska Lundingruppen.