Utfört arbete

Tito on ice
Directors: Max Andersson, Helena Ahonen, Co-designer: Lars Sjunnesson.
Sounddesign & cinemamix 5.1 Per-Henrik Mäenpää.
To promote their book BOSNIAN FLAT DOG, Max Andersson and colleague Lars Sjunnesson tour the countries of former Yugoslavia with a mummyfied Marshal Tito in a refrigerator.On the road they meet serbian comics artist Aleksandar Zograf, croatian poster artist Igor Hofbauer, the collective behind the influential slovenian comiczine Stripburger and other characters populating the post-yugoslav indie cultural scene.Watching border controls turn into improvised snapshot parties, admiring mutant iron-curtain disney toys, buying souvenir grenade shell handicrafts and discovering sniper art galleries in blown-out apartments, they find that truth may indeed be stranger than fiction.

Kvinnan i skogen
Regissör/Producent: Rebecka Rasmusson, Klippning: Bernhard Winkler,
Originalmusik/Ljuddesign/mix 2.0 – Per-Henrik Mäenpää.
Edit från Sjöskogen föddes dövstum. I hela sitt liv bodde hon ensam i en stuga i skogen med sina djur. I samhället ryktas det om hennes förflutna. 2010 dör Edit 92 år gammal. Ett porträtt, ett kvinnoöde som skakar om och som skildrar en människas utsatthet. Premiär SVT Hösten 2012.

Till Sacha
Regi/manus/animation: Maja Lindström. 3D comp/Animation Lars Nordén.
Voices: Ingela Olsson, Anastasios Soulis.
Originalmusik/ljuddesign/biomix 5.1 – Per-Henrik Mäenpää.
Ett samtal under en cykelfärd mellan en mamma och hennes snart vuxna son om tillväxtdrömmar, västvärldens oljeberoende och hur enormt kortsiktigt vi lever. Handlingen utspelar sig i en snar framtid i en stad nära dig. En 3D animation av Maja Lindström och Lars Nordén.

Mitt namn är Jonas (arbetstitel)
Regissör/Producent: Rebecka Rasmusson/SVT/SFI.
Originalmusik/Ljuddesign/mix 2.0 – Per-Henrik Mäenpää.
I en hyrd etta i storstan planerar Jonas förverkliga sin dröm att lyckas och bli framgångsrik och skapa sig ett liv långt bort från den grå vardagen. En film av åtta i SVT:s och SFI:s kortfilmssatsning ”Nittiotalisterna” som har premiär hösten/vintern 2012.

Villes varumarknad
2012 Regi/foto: Joakim Lindhé, Klippning: Martin Assarsson.
Originalmusik – Per-Henrik Mäenpää.
En dokumentär för SVT om livet i lanthandeln i Torna Hällestad. Planerad sändning i SVT hösten 2012.

Kokvinnorna
Dokumentär/Långfilm 2011, Peter Gerdehag, Tell Aulin, SFI, SVT, Folkets bio.
Originalmusik och Ljuddesign 5.1 – Per-Henrik Mäenpää
Kokvinnorna är något så ovanligt som en dokumentär om två systrar som fortfarande handmjölkar sin kor. Mellan systrarna finns dock en konflikt. Medan den äldsta systern inte kan leva utan sina kor, vill den andra systern inte slösa bort sitt liv i ladugården. 
De bor på de Halländska höjderna tillsammans med sina kor och är förmodligen bland de sista i landet som handmjölkar och säljer mjölken till Arla.
Maj-Ros, Liselotte, Lilly, Stina, Kalven-Lille, den oerhört älskade stuten Fille och arvtagaren Lill-Fille är några av namnen på de rödvita innevånarna i den gamla lagården. Många av dem är lika egensinniga personligheter som Kokvinnorna Inger & Britt. Alla är de utrotningshotade av den nya tidens krav och tidens gång och människans förgänglighet.
Kokvinnorna är en ny dokumentär av skaparna bakom Hästmannen. Men mycket gemensamt har inte Hästmannen och Kokvinnorna förutom att de går mot strömmen och sköter sina gårdar på urgammalt vis. Filmen hade Sverigepremiär på Folketsbio den 18:e Feb 2011. Musiken från filmen finns att beställa som CD här på hemsidan alt på itunes. 120 kr inkl frakt inom Sverige kostar den. ”Kokvinnorna” är idag den mest sedda svenska biodokumentären sedan Stefan Jarls ”Ett anständigt liv” från 1979 med sina över 50.000 besökare. Bland annat nominerad till IDA awards 2012 som ”Best feature”. Och ”Bästa dokumentär” Tv-Kristallen 2012, Nominerad och visad som top 5 på ”Hotdocs” i Toronto, vinnare av ”The Golden horn” som ”Best Film in 52th Krakow Film Festival, Polen 2012”. Även visad som 74 minuters version på juldagen i SVT 2011.

Män emellan (scenkonst)
Konstsim/dansföreställning i samarbete med Dansens hus.
Premiär den 9:e Dec 2011 på Forsgrénska badet Stockholm.
Koreografi: Efva Lilja & Stockholm konstsim herr.
Originalmusik/ljuddesign och slutmix 2.0 – Per-Henrik Mäenpää
Män emellan är ett verk om solidaritet, våldsamt tvivel och absolut kärlek. Vänskap mellan män kan uttryckas på många sätt. Här i ett unikt samarbete mellan de regerande världsmästarna i konstsim och koreograf Efva Lilja. Stockholm Konstsim Herr har simmat i idrottsliga sammanhang runt om i världen, synts på bio, tv och festivaler. Nu möter de publiken i en konstnärlig utmaning där konstsim möter dans, där rösten ska bära och ny musik bidra till att utmana allt vi tidigare tänkt eller fantiserat kring vad män i vatten kan göra. Efva Lilja har länge arbetat med vatten som ett bärande element i sitt världsomspännande skapande. Nu ges möjlighet att exklusivt möta hennes koreografi gestaltat av tio män på, i och under vatten.

Minkfarmarna
Dokumentär av Per-Anders Rudelius, Kultfilm 2012.
Originalmusik, Ljuddesign och slutmix 2.0 – Per-Henrik Mäenpää.
Att idag få svensk arbetskraft till den ifrågasatta näringen minkfarmning är nästan omöjligt. Därför anländer en minibuss med polacker till farmerna på Listerlandet i november. Det är dags för den intensiva pälsningsperioden då minkarna ska avlivas och skinnen tas om hand. För första gången visas verksamheten på en minkfarm upp och filmaren Per Anders Rudelius har fått möjlighet att skildra denna kontroversiella näring på nära håll.
På Listerlandet ligger minkfarmerna på rad och här finns majoriteten av Sveriges pälsdjursuppfödare. Niclas och hans far Sune har farmen intill Görans och de har ett tätt samarbete och umgänge. Niclas säger sig ha blivit hotad till livet av djurrättsaktivister men räds inte att säga vad han tycker. ”Det kommer att bli ett herrans liv när det här visas på TV men vi har inget att skämmas över och inget att dölja”, säger han.
Han och de andra diskuterar gärna politik och försöker förklara varför Sverigedemokraterna har ett av sina starkaste fästen i just deras kommun. Det finns de som kallat Listerlandet för protektionismens högborg, här ville man förr inte gifta bort någon arvinge alls – utanför släkten. SVT 2, 3/5 2012. SVT Dokumentär.

Landet som inte längre är
Originalmusik, Ljuddesign och slutmix 2.0 – Per-Henrik Mäenpää.
Peter Gerdehag har följt livet på gården Kroxhult 1:4 i Kristdala socken med stillbildskamera i 31 år och med filmkamera de senaste elva. Ingen har någonsin dokumenterat en gård under så lång tid i Sverige – och så ofta. Detta är en helt unik dokumentation.
Filmen är en stillsam hyllning till vårt kulturarv och till de småbönder, som vi alla härstammar från. Familjen Caremalm blir symbolen för alla de jordbrukare som verkat innan den moderna tiden svepte in och skingrade traditionen för alla tidens vindar. Filmen blir ett epos i det lilla, en berättelse om några få människor, som samtidigt avspeglar de stora förändringarna.
Olle Häger och Kjell Tunegård, det legendariska radarparet på SVT, har digitaliserat de nästan 300 timmarna film som Peter Gerdehag har producerat.
Jag har komponerat musiken och gjort ljuddesign samt slutmix. På Cello gästar Lena Bohlin. Filmen hade biopremiär på Sagabiografen i Oskarshamn. Den kommer även visas på SVT på nyårsdagen 2012.

Fången – en film om Dawit Isaak
Dokumentär SVT 2011 av Gellert Tamas och Maria Magnusson.
Originalmusik, Ljuddesign och slutmix i 5.1 – Per-Henrik Mäenpää.
Svensk dokumentär av Maria Magnusson och Gellert Tamas från 2011. Det är nu tio år sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Han spärrades in utan åtal, rättegång eller dom. Den tysta diplomati som Sverige tillämpat under hans fångenskap har inte fått honom fri och ifrågasätts nu av allt fler. Filmen sändes i SVT 18/9 2011.

Från Sverige till himlen
Serie i åtta delar, SVT 2011/2012 – två säsonger.
Vinjettmusik – Per-Henrik Mäenpää.
Anna Lindman Barsk ger sig ut i det religiösa Sverige. Del 1 av 8. I kvällens avsnitt möter hon Denise som i sin ungdom var med om något väldigt dramatiskt som gjorde att hon blev buddist. Via meditation, bön och goda gärningar hoppas Denise att hon en dag, kanske redan i nästa liv, ska nå upplysning och bli en buddha. I mötet med Denise försöker Anna förstå vad det innebär att varje dag meditera över döden och leva med insikten att allt det du gör i det här livet får direkta konsekvenser i ditt nästa liv. Programledare: Anna Lindman Barsk. (Text hämtad från SVT)

Den siste kustfiskaren
Dokumentär 2011, Per-Anders Rudelius. Kultfilm/SVT.
Originalmusik, ljuddesign och slutmix 2.0 – Per-Henrik Mäenpää.
Han heter Jim Svensson, är 54 år och har fiskat i hela sitt liv. I söndagsdokumentären får vi följa Jim, den siste kustfiskaren, i hans kamp mot myndigheter, sportfiskare och vandaler som skär sönder hans nät och gör allt för att stoppa honom. SVT2 20:00 13/3.

En bondes längtan
Dokumentär 2010, Rebecka Rasmusson Misfits Film, SFI, SVT
Originalmusik, ljuddesign och slutmix 2.0 – Per-Henrik Mäenpää.
Regi: Rebecka Rasmusson
Producent: Rebecka Rasmusson (Misfits Film)
Knuts lantbrukarkollegor på den skånska slätten har alltid sett honom sitta bakom traktorn i ur och skur. När Knut kliver in på Centerkvinnornas årsmöte i den lilla byn S:t Olof, klädd i kvinnokläder för första gången, är det ingen överdrift att säga att han väcker förvåning. Bonden Knut har längtat ett helt liv efter att få vara kvinna och äntligen tar han steget. Filmen hade premiär på SVT i september 2010.

Svart Måndag – Vita knogar
Dokumentär 2010, Per-Anders Rudelius. Kultfilm/SVT.
Originalmusik, ljuddesign och slutmix 2.0 – Per-Henrik Mäenpää.
Efter tjugo år återvänder filmaren Per Anders Rudelius till Volvos fabrik i Olofström där han själv en gång arbetade. Under två år har han följt några människor i en av de bruksorter som drabbades hårdast av finanskrisen. Filmen hade premiär på SVT 2 20:00 den 5:e September 2010.

Småskalighetens hjältar
Dokumentär 2009, Per-Anders Rudelius. Kultfilm/SVT.
Originalmusik, ljuddesign och slutmix 2.0 – Per-Henrik Mäenpää.
Filmen skildrar några människor som fortfarande tror på och kämpar för kvalitén i den närproducerade maten.
På Per-Anders Rudelius föräldragård i Snöfleboda står ladugården numera tom och gården har blivit ett av alla de lantbruk som inte klarar tröskeln in i nästa generation. Hemma på gården reflekterar Per-Anders far, Olle Rudelius över hur förutsättningarna för lantbrukarna förändrats de senaste 30 åren.
På torget i Karlshamn står 87 åriga Elsa Håkansson. Hon har förgyllt torget de senaste 46 åren med sina egenodlade grönsaker. Filmen ställer frågan om hur vi vill duka våra bord i framtiden. Filmen sändes på SVT i mars 2009, januari 2010 och juli 2010.

Hästmannen
Dokumentär/Biofilm 2006. Peter Gerdehag, Tell Johansson, SVT, Deepsea
Originalmusik – Per-Henrik Mäenpää
En djupt mänsklig naturdokumentär av den uppmärksammade filmaren och fotografen Peter Gerdehag i samarbete med redigeraren Tell Johansson.
Hästmannen som har blivit både kritikerrosad och en publiksuccé nominerades till Guldbaggen 2007 för bästa foto, samt TV-Kristallen för bästa dokumentär.

Lasermannen
Dokumentär 2005, Gellert Tamas, Malcolm Dixelius, SVT.
Originalmusik – Per-Henrik Mäenpää
Belönades med ”Kristallen” 2006 för bästa dokumentär, det svenska TV-priset och Sveriges motsvarighet till det prestigefyllda amerikanska Emmy-priset. Filmen fick även ”Special Commendation” för sitt konstnärliga uttryck vid Prix-Europa IRIS (Berlin, 2006).
Ett psykologiskt porträtt av Wolfgang Zaugg, alias John Stannerman, alias John Ausonius, bankrånaren och seriemördaren som gäckade Stockholm i början av 1990-talet.

Dagen lång
Dokumentär, Johanna Bernhardsson 2009, SVT, FIV, GGM Film.
Originalmusik – Per-Henrik Mäenpää
Dagen lång är en finstämd dokumentär där regissören Johanna Bernhardsson spenderar ett dygn med sina morföräldrar. May lever med Carl-Axel, men det är som om hon levde ensam. Carl-Axel minns inte vad han gjorde igår, han minns inte när deras barn var små. Han är på väg att glömma bort hela sitt liv. Filmen fick bland annat ett hedersomnämnande på Uppsala kortfilmsfestival 2008, samt Gulfisken på Jönköpings filmfestival 2009. Filmen visades på SVT 2009 som en del av SVT:s projekt ”Kvarta över”.

Virus på vingar
Dokumentär 2006, Arte / SVT / Deepsea // Malcolm Dixelius, Per-Anders Rudelius, Kultfilm.
Originalmusik – Per-Henrik Mäenpää
Malcolm Dixelius har för Vetenskapens världs räkning följt infektionsläkaren och ornitologen Björn Olsen på hans jakt efter svar. Resan går från den arktiska tundran kring Berings sund via Kina och Ottenby till Holland som upplevde ett utbrott av fågelinfluensa 2003. Delvis filmat och redigerats av Per-Anders Rudelius, Kultfilm AB. Filmen hade premiär på SVT 2006.

Ubåt U137 på grund
Dokumentär, Joakim Lindhé SVT Malmö, Per-Anders Rudelius, Kultfilm. Nominerad för Stora TV-Priset i Monaco 2007.
Originalmusik – Per-Henrik Mäenpää
1981 gick den sovjetiska ubåten U137 på grund i Blekinge skärgård. Under elva dagar bjöds det på mer dramatik och dråpligheter än vad dåtidens medier kände till. I en rafflande dokumentär om ubåtsdramat i Gåsefjärden 1981 presenterades bilder och vittnesmål som kastade nytt ljus över vad som verkligen hände. Filmen är gjord av Per-Anders Rudelius och Joakim Lindhé, SVT Malmö. Den blev nominerad till bästa dokumentär vid TV festivalen i Monte Carlo 2007.

Den vackraste ön
Dokumentär 2009, Peter Gerdehag, Tell Johansson. SVT/Deepsea.
Originalmusik, ljuddesign och slutmix i 5.1 – Per-Henrik Mäenpää.
Ingen naturtyp i vårt land är biologiskt rikare än en slåtteräng. De är Sveriges svar på de tropiska regnskogarna. Förr bestod större delen av Sveriges odlingslandskap av just slåtterängar men nu finns det bara spridda fragment kvar. Familjen Gräslunds slåtteräng är den mest fantastiska som någonsin skådats längs våra långa kuster och är ett levande monument av vår historia så som den varade under tusentals år.
En film om att bevara ett kulturarv. Filmen visades på SVT Mars 2009.

Det stora tågbeslutet
Dokument inifrån SVT 2008, Joakim Lindhé, Per-Anders Rudelius, Kultfilm.
Originalmusik – Per-Henrik Mäenpää
– Jämför vi oss själva med övriga Europa får vi tyvärr konstatera att vi ligger 20 år efter, säger Jan Forsberg VD för SJ. Klimatfrågan har fått svenska folket att åka tåg som aldrig förr, men om många fler gör det, brakar systemet samman. Inför infrastrukturpropositionen som var tänkt att komma hösten 2008 gjorde Per-Anders Rudelius tillsammans med producenten Joakim Lindhé en dokumentär för SVTs Dokument inifrån. Sändes i SVT i april 2008.